Image Not Found

A dél-budai irodapiac jelene és jövője

2019. február 13., szerda 14:43
Nagyot változott a dél-budai irodapiac helyzete 2018 során. Az év elején még rendkívül alacsony kihasználatlansági mutatóval rendelkező alpiacon egy év leforgása alatt több ezer négyzetméter irodaterület szabadult fel.  A dél-budai alpiac új kihívásokkal és új lehetőségekkel néz szembe. A 2019-ben érkező új fejlesztések pedig még tovább fogják árnyalni a képet.  
 
A dél-budai irodapiac népszerűsége az elmúlt 20 évben rendkívül nagyot növekedett. A lendület az Infopark első épületének átadásával kezdődött 1998-ban. Az elmúlt 20 évben pedig elképesztő ütemben növekedett az alpiac mérete és népszerűsége is. Ma már a modern irodák 10%-a itt helyezkedik el, az új fejlesztések átadásával pedig tovább fog bővülni az alpiac. A Váci út mellett Dél-Buda irodapiaca fejlődött a legdinamikusabban az elmúlt évtizedben. Az elmúlt évek magas keresletének köszönhetően, az 1 000 négyzetméteres és annál nagyobb irodakeresések megoldása az utóbbi két évben már lehetetlen volt Dél-Budán. 2018 elejére rekord alacsony értéket ért el a kihasználatlanág 2,7%-kal; ez a trend fordult meg 2018 végére. – összegzi a Robertson Hungary tanulmánya.

Dél-Buda a műszaki és informatikai felsőoktatási intézmények miatt mindig is vonzó lokáció volt az informatika, információs technológia területén érdekelt vállalkozások számára, de az FMCG cégek és a magasszintű nyelvtudást igénylő szolgáltató központok körében is kedvelt. Az alpiacon található vállalkozások szeretik ezt a lokációt. A MOL és az Evosoft székházai Dél-Budán helyezkednek el, új székházaik is jelenleg itt épülnek. A dél-budai irodapiac népszerű, mivel közel a XII. kerület, könnyen megközelíthető a belváros, és az M1, M7-es autópálya, a Rákóczi hídon keresztül pedig gyorsan elérhetőek a város dél-pesti kerületei. Az alpiac növekedését segítették az infrastrukturális fejlesztések (4-es metró, budai fonódó villamos hálózat, 1-es villamos vonalának meghosszabbítása), valamint az egyre színesedő és szélesebb skálájú szolgáltatások; egyre több az étterem és kávézó, illetve növekedett a bevásárlóközpontok száma is. Fontos fegyvertény, hogy Dél-Buda irodaházai az átlagnál magasabb parkoló számmal rendelkeznek, ami egyszerűbbé teszi a nagyobb igények kiszolgálását.    

south buda office market terkeppel

2018 folyamán a Magyar Telekom és más nagy nemzetközi cégek pesti oldalra költözésével több ezer négyzetméter irodaterület üresedett meg. Év végére a kihasználatlan területek aránya elérte a 12,6%-ot. Több irodaházban különböző méretű és minőségű irodaterületek szabadultak fel, enyhítve az elmúlt évek során kialakult akut területhiányt. Van olyan épület, ami a ’90-es évek végén épült, de olyan is, mint például a South Buda Business Park, ami mindössze 10 éves és magasabb technikai minőséget képvisel. A folyamatban lévő új fejlesztések még szélesebbé teszik a választékot. Az új átadásokkal (Bartók Udvar II, Budapest One, BudaPart Gate) a legmodernebb technikai minőséget képviselő irodaházak is elérhetők lesznek az alpiacon. Jó hír a környék iránt érdeklő cégek számára, hogy Dél-Buda képes különböző minőségű és árazású irodákat kínálni. A prémium kategóriás irodák bérleti díjai elérik a Váci úti bérleti díjakat. Az alpiac irodaházai mind minőségben és lokációban versenyképesek, további fejlesztési potenciál van az alpiacon. A 4-es metró átadása sokat javított a kerület megközelíthetőségén. Az 1-es villamos vonala még idén elérheti a Kelenföldi Pályaudvart, ami még szervesebben fogja bekapcsolni az agglomerációt a kerület vérkeringésébe.

„2018 végére a kihasználatlansági mutató drasztikusan megemelkedett Dél-Budán, a bérbeadóknak mégsem kell aggódniuk. Az alpiac népszerűsége rendületlen, a 2018 során felszabadult irodaterületek jelentős százaléka már elkelt, vagy aktív tárgyalások zajlanak. Változatlan kereslet mellett a felszabaduló és az új irodaházak is hamar bérlőre fognak találni. Az érdeklődés erős, a mi feladatunk tanácsadóként, hogy ezek a tárgyalások a nap végén konkrét szerződésként valósuljanak meg.” – fejezte be Tilki Róbert, a Robertson Hungary ügyvezető igazgatója.

Forrás: Robertson Hungary