News / Online bérbeadás – de mégis hogyan?

Online bérbeadás – de mégis hogyan?

2023.05.03.

Online bérbeadás – de mégis hogyan?

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján számos kihívást élt meg a budapesti irodapiac, melynek következtében jelentősen átalakult. Melyek ezek a változások, és hogyan tudunk alkalmazkodni ezekhez?

Az elmúlt három évben rohamos változáson ment keresztül a budapesti irodapiac. Számos kihíváshoz kellett alkalmazkodni, és azonnali megoldásokat találni a bérbeadási problémákra. A BRF adataiban látható, hogy a Covid előtti évekhez, főként a 2019-es adatokhoz képest jelentősen visszaesett a megkötött tranzakciók átlagos mérete és az aláírt bérleti szerződések száma is. Míg 2019-ben több mint 670 megállapodást írtak alá, közel 1000 négyzetméter átlagos tranzakció mérettel, addig ehhez képest 2020-ban a harmadával, 2021-ben 20%-kal, tavaly pedig 27%-kal volt kevesebb a megkötött ügyletek száma, amelyek átlagos mérete 2020-ban épphogy meghaladta, a másik két évben pedig el sem érte a 700 négyzetmétert. Az irodabérbeadás folyamata így – néhány kivételes esettől eltekintve – sokkal bonyolultabbá, körülményesebbé vált. Bár az elfoglalt irodaterületek teljes mérete növekedett az elmúlt években, ami jelzi, hogy irodára továbbra is szükség van, az bérelt iroda mérete több esetben csökkent, a bővülési tranzakciók száma pedig ezzel párhuzamosan közel a felére esett vissza. A bérbeadó ügynökségek között ezáltal sokkal inkább kiéleződött a verseny a bérlők megnyeréséért, csakúgy, mint az ingatlanok tulajdonosai között.

Az irodapiac minden bizonnyal nem lesz már a régi, és már nem is lehet ugyanazt a bérbeadási stratégiát alkalmazni, mint a Covid előtt. Átalakult irodahasználati szokásokkal és új igényekkel kell számolnunk, sőt az aktuális kihívásoknak is meg kell felelni. Ezt a bérlők is tudják, éppen ezért olyan lehetőségeket választanak, amelyek számukra innovatív, kényelmi megoldásokat és hosszútávú előrelépést jelentenek.

Az elmúlt öt évben felértékelődött az online formában történő irodakeresés, a Covid alatt pedig a bérbeadási folyamat jelentős részét digitálisan kellett lebonyolítani, amelyre akkor még kevés volt a rendelkezésre álló eszköz. A személyes találkozók rizikót hordoztak magukban, pedig a bérbeadás nagyon fontos része az épületek bemutatása a potenciális bérlőjelöltek számára. Ez néhány éve még megkerülhetetlennek látszott, azonban ma már korántsem szokatlan, ha a bérlők mobiltelefon vagy laptop segítségével járják be az irodaterületeket. Mindazonáltal, ha esetleg mégis sor került egy személyes bemutatóra, ma már nem feltétlenül van szükség arra, hogy a bérlők elraktározzák tapasztalataikat, ha egy linken keresztül bármikor lehetőségük van újra megtekinteni az adott irodaterület egy virtuális séta keretein belül.

Észrevételeink alapján az internetes keresések száma folyamatosan növekszik, míg a személyes találkozók száma valamelyest csökkent az utóbbi időben. A fent említett és ehhez hasonló online megoldások miatt a bérlők elsősorban az interneten keresnek maguknak irodát, és ha lehetőségük adódik rá, igyekeznek azt a lehető legtöbb szempontból megnézni, „bejárni”, mielőtt szakmabeliek segítségét kérnék.

A Robertson ilyen kényelmi megoldások megteremtésére törekedett az elmúlt években. A bérlők igényeinek kielégítésére, hatékonyságunk növelésének céljából, egy olyan új weboldal fejlesztésébe kezdtünk, ami az iroda/raktár, vagy egyéb egység keresési folyamatát megkönnyíti és leegyszerűsíti a felhasználók számára egy részletes ingatlankereső segítségével. Az új dizájn hasznos funkciókkal párosul – példaként az irodát keresők irodaegységekre tudnak rákeresni, és az épületek jellemzői mellett minden egyes elérhető irodaegység egyedi jellegzetességeire is rálátásuk lehet, sőt saját adatlapokat is generálhatnak maguknak mind az épületről, mind az egységekről. A felhasználói élmény megteremtése érdekében weboldalunkat úgy alakítottuk ki, mintha a bérlőjelöltek vevők lennének, így kedvük szerint válogathatnak az igényüknek megfelelő típusú, elérhető területek és ingatlanok kínálatában, kedvencnek jelölhetik a nekik tetsző egységeket, amelyeket később is megtekinthetnek saját profiljukon, és összehasonlíthatják ezeket egy összefoglaló adatlap letöltésével. Virtuális sétát tehetnek az adott ingatlanban, vagy annak egy egységében az első benyomás kialakítása végett. Adatbázisunkban számos budapesti és vidéki ingatlan megtalálható iroda, raktár, kiskereskedelmi egység és számos más kategóriában, amely folyamatosan bővül.

2023.05.03.
Did you like the article? Share it!

Confidentiality

The information within this introduction is confidential. The information cannot be fully or partly reproduced, used or passed to anyone without the prior written approval of Robertson Hungary Kft. Neither this brochure, nor any of the details contained herein constitute part of a formal offer and all data should be considered for purposes of information only. Robertson Hungary is not responsible for any loss, material or otherwise, resulting from use of this information.

Prices do not include VAT!